Aboa Vetus & Ars Nova - elämys taiteen ja historian ystävälle

Yhteistyössä Aboa Vetus & Ars Nova

Yksi Turun mielenkiintoisimmista museokohteista on Aboa Vetus & Ars Nova. Kaunis rakennus, Rettigin palatsi, kätkee sisäänsä niin nykytaidetta (Ars Nova) kuin palan vanhaa keskiaikaista Turkuakin (Aboa Vetus). Rettigin palatsin puutarhan alla museotiloissa kulkiessaan voi kävijä tutustua Turkuun ja sen historiaan aivan ainutlaatuisella tavalla.


Tämän hetkinen Aboa Vetuksen perusnäyttely kulkee nimellä Vanha Turku. Se tutustuttaa kävijät keskiaikaiseen elämään hyvin monipuolisesti, erilaisin keinoin. Näyttely on rakennettu vuonna 1995 esiinkaivettujen raunioiden oheen. Aboa Vetuksessa on kuuden vanhan keskiaikaisen talon rauniot, joiden lisäksi osia Luostarin jokikadusta. Museovieras voi omin silmin nähdä ja kokea millainen Luostarikortteli on ollut, kunhan käyttää myös luonnollisesti hieman mielikuvitusta. Pääseepä kävijä halutessaan yhden talon kellariinkin sisälle kuuntelemaan historian siipien havinaa.

Lapsiystävällinen museo

Aboa Vetuksen Vanha Turku -näyttelystä puhuttaessa on pakko mainita myös lapsiystävällisyys. Täällä jos jossakin, on lapsilla tekemistä. Pienoismallit vanhoista taloista ja erilaiset tehtävät ja keskiaikaisten lasten lelut houkuttelevat leikki-ikäisiä ja jo vanhempiakin lapsia historian pariin. Erityisen mielenkiintoinen onkin tämän vuoden puolella avattu Luutarha, joka on kokonaan oma pysyvä näyttelyosionsa. Se on suunnattu erityisesti lapsiperheille ja lapsille, ja tutustuttaa kävijät eläinten historiaan. (Lue lisää Luutarhasta Arjen pilkahduksia -blogista!)


Koska näyttely on rakennettu vanhojen raunioiden ympärille ja keskelle, ei kulku näyttelyssä valitettavasti ole täysin esteetön kuin kolmasosassa näyttelyä. Näin ollen kannattaa vauvojen kanssa museokäynnille ottaa mukaan vaikka kantoreppu. (Ars Novan nykytaiteen näyttelytiloihin kulku on esteetön.)


Nykytaiteen nälkäisille

Iso huomionarvoinen asia on myös se, että AVAN ei ole vain museo. Sen ylemmissä kerroksissa (Ars Nova) on nimittäin tasaisesti vaihtuvia nykytaiteen näyttelyitä (kuten esimerkiksi tänä keväänä nähty Mieke Balin ja Michelle Williams Gamakerin hieno tulkinta Madame Bovarysta). Samalla pääsylipulla voi vierailla sekä historian että taiteen parissa, ja nauttia kulttuurista koko rahan edestä.

Näyttelytiloja Ars Novassa on kahdessa eri kerroksessa, joten katseltavaa on runsaasti. Tulevista näyttelyistä mainittakoon marraskuun puolessa välissä (17.11.2017) avautuva 8. Turku Biennaali, jossa on nähtävillä 13 eri taiteilijan teoksia. (Samaan kokonaisuuteen kuuluu myös kolme muuta taiteilijaa, joiden työt ovat esillä Galleria Å:ssa.) Näyttelyssä pohditaan yhteiskunnallisia aiheita, ihmisenä olemista ja maailman nykytilaa.

Opastetut kierrokset

Kuten museoissa usein, voi AVAN:sta myös varata ryhmille opastettuja kierroksia sekä teemakierroksia. Pääsylipun hintaan sisältyviä yleisöopastuksiakin järjestetään viikonloppuisin. Erityismaininnan Varpublogeilta näihin liittyen saa ns. hitaan taiteen istunto (VTS, Visual Thinking Strategies), jota pääsimme kokeilemaan kesällä. (Lue Krista_llia-blogista, millainen taideistunto oli.) Myös minuuttitaidetreffit ovat erityisen mukava tapa tutustua taideteoksiin. (Lisätietoa opastuksista AVAN:n omilta sivuilta.)


Monipuolinen vierailukohde koko päiväksi

Aboa Vetus & Ars Nova on kokonaisuutena niin laaja, että siellä saa mainiosti kulumaan kokonaisen päivänkin. Kun nälkä alkaa kurnia vatsassa, voi ruokatauko AVAN:n tiloissa sijaitsevassa M Kitchen Caféssa olla paikallaan. 

Yritysten ja yhteisöjen kannattaa pitää mielessä, että museolla on myös kokoustiloja, joita voi vuokrata. Tällöin voi myös tilata helposti tarjottavat M Kitchen Cafélta. Varpupäivä 2017 vietettiin osittain juurikin AVAN:n tunnelmallisessa Biljardisalissa.


Aboa Vetus & Ars Nova sijaitsee Turun keskustassa Aurajoen rannalla, osoitteessa Itäinen Rantakatu 4-6, 20700 Turku. Tarkemmat tiedot aukioloajoista ja pääsylipuista AVAN:n omilta sivuilta. Ja huom. AVAN on yksi museokorttikohteista.


Teksti: Jenni Laaksonen
Kuvat: Jenni, Josefina