Hunajaviinistä koko kansan simaksi

Suomalaiset ovat valmistaneet perinteistä vappujuomaa, eli simaa jo 1700-luvulta lähtien. Sima on polveutunut hunajaviinistä, joka valmistettiin hunajasta, vedestä ja käytettiin hiivalla. Kansalliseksi työväen juomaksi sima muovautui, kun sen makeuttamiseen käytetty hunaja jätettiin pois ja makua juomalle annettiin vain sokerin ja sitruunan  avulla. Täten raaka-aineet olivat myös tavallisen duunarin kukkarolle sopivampia.




Siman valmistaminen on helppoa ja moni valmistaakin sitä tätä nykyä kotonaan, yleisemmin juuri näin vapunalusviikolla. Siman tekeytymiseen menee huoneenlämmössä noin kolme päivää ja parhaimmillaan maku on viikon jälkeen. Pullotusvaiheessa joukkoon lisätyt rusinat kertovat juhlajuoman valmistumisesta turpoamalla ja nousemalla pintaan.


Teksti ja kuvat Noora / Mimmimafia