Tunnevyöhyketerapiasta avaimet hyvinvointiin

Elämänkriisi jos toinenkin takana? Kun oma identiteetti on hukassa, olet burn outin partaalla, masentunut, ahdistunut tai kärsit lapsettomuudesta, vastauksia ja apua voit etsiä vaikka tunnevyöhyketerapiasta. Mari Sipilä on vaimo, äiti ja yrittäjä, mutta ennen kaikkea naantalilainen tunnevyöhyketerapeutti, jonka hoitohuoneessa vahvistetaan ja rakennetaan omaa minäkuvaa uudelleen, puretaan taakkoja ja tunneprosessoinnin avulla lähdetään aina hieman kevyempänä jatkamaan omaa matkaa.


Kaikki viisaus löytyy sisältäsi.

Kaikki viisaus löytyy sisältäsi – paras neuvo, jonka Mari on saanut elämäänsä. Se kiteyttää varsin mainiosti myös sen, mikä tunnevyöhyketerapian päällimmäinen idea on. Hoidossa tunnevyöhyketerapeutti auttaa hoidettavaa itseään oivaltamaan tunnelukkonsa.

Tunnevyöhyketerapia perustuu elämänkaariajatteluun, jonka mukaan kehon muistiin jää kaikki purkamattomat traumat ja tunteet. Näitä on jokaisella ihmisellä taustasta huolimatta ja ne ilmenevät oloina ja tunteina eikä niinkään tiedostettuina asioina.


– Tunnevyöhyketerapiassa oppii tuntemaan itsensä paremmin, tutustumaan siihen minkälainen oikeasti on. Se vahvistaa identiteettiä ja sen avulla voi purkaa menneitä traumoja sekä päästää niistä irti.

Hoito lähtee käyntiin aina elämänkaarihaastattelulla, jossa kartoitetaan asiakkaan elämäntapahtumat vuosi vuodelta. Haastattelun jälkeen siirrytään vyöhykeratahierontaan, elinheijasteiden ja elämänkaaripisteiden hoitoon, jossa hierotaan lempeästi hermoratoja. Hieronnan avulla saadaan yhteys omiin tunnelukkoihin, jotta niitä voi lähteä prosessoimaan. 

Tunneprosessoinnin aikana hoito voi ilmetä ihan fyysisinä oireina. Hoitoreaktiot riippuvatkin täysin hoidettavasta henkilöstä, eivätkä ne siis välttämättä tule kaikille tai ole samanlaisia.

– Yleisiä hoitoreaktioita ovat kylmä olo ja viluisuus, janon tunne, aineenvaihdunnan vilkastuminen, väsymys tai virkistyminen, tunnereaktiot, vanhan kivun palaaminen hetkeksi ennen kuin se poistuu, kiukkuisuus, päänsärky, painajaiset, unien vilkastuminen tai selkeytyminen, hyvän olon tunne, Mari listaa. 

– Hoitoreaktiot ovat hyviä, vaikka ne olisivat kivuliaita tai inhottavia. Ne kertovat, että keho nostaa pintaan purkamattomia tunteita ja muistoja sekä työskentelee että tasapainottaa.

Tämä ei ole mikään helppo ja kevyt tie, mutta sitäkin antoisampi.

Mari suosittelee tunnevyöhyketerapiaa sellaisille ihmisille, jotka haluavat tuntea itsensä paremmin, kohdata mennyttä tai rakentaa tulevaa, mutta myös heille, joilla on epämääräisiä psykofyysisiä oireita tai ovat väsyneitä sekä uupuneita ja haluavat prosessoida asioita elämässään.

– Jotkut tulevat mielenkiinnosta ja halusta selvittämään omaa historiaansa. He haluavat purkaa mennyttä ja saada selvyyttä nykyisyyteen. Monella on mielessä joku asia tai toimintatapa, johon haluaa löytää ratkaisun. Takana tai päällä voi olla elämänkriisi, esimerkiksi avioero, uupumus tai työpaikan vaihto.

Tunnevyöhyketerapia ei kuitenkaan sovi ihmisille, jotka kärsivät vakavista mielenterveys- tai päihdeongelmista, vahvoja lääkityksiä käyttäville, psykoosiherkille tai syöpäsairaille. 

– Joskus joku ajattelee, että yksi kerta muuttaa koko elämän ja ratkaisee kaikki ongelmat. Näin ei kuitenkaan ole, sillä hoidossa joutuu itse etsimään vastaukset kysymyksiin, eikä valmiita vastauksia ole. Tämä ei ole mikään helppo ja kevyt tie, mutta sitäkin antoisampi.

Hoitojaksot kestävät yleensä kerran kuussa käydessä puolesta vuodesta vuoteen, mutta toiset käyvät terapiassa säännöllisesti jopa kaksi vuotta. Vuodessa ehtii prosessoimaan jo paljon asioita.

– Jos henkilö on kokenut kovia, eikä ole käsitellyt asioita lainkaan, niin vuosi on aika hyvä aika. Sanotaan, että jos kipu tai sairaus on ollut 10 vuotta, menee sen hoitamiseen ja helpottamiseen vuosi. 

Toiset taas käyvät tunnevyöhyketerapiassa 3-5 kertaa ja saavat siitä jo suunnan omalle prosessoinnille ja työkalut jatkaa eteenpäin.

– Yleensä juttelen motivaatiosta, toiveista ja halusta. Mitä terapialta haluaa ja tämän perusteella voi tehdä alustavan hoitosuunnitelman. Pidemmän prosessoinnin jälkeen monet tulevat esimerkiksi puolen vuoden päästä muutaman kerran hoitoon ja pitävät taas taukoa.

Tunnevyöhyketerapiassa käännetään siis tunteet ja niiden syyt ympäri. Kuinka paljon tunteita näkyy itse hoidon aikana?

– Hoidon aikana saa itkeä ja nauraa, huutaa ja kirota. Raivota tai ihan mitä tunteita vain herää. Kaikki tunteet ja reaktiot ovat sallittuja, paitsi tietenkin väkivaltaisuus.

Hän oppi sanomaan EI ja KYLLÄ

Maria velvoittaa vaitiolovelvollisuus, jonka johdosta hän ei voi antaa konkreettisia esimerkkejä tunnevyöhyketerapian vaikutuksista. Muutamalle tarinalle hän on kuitenkin saanut luvan, joista hän saa yleisellä tasolla kertoa, joista yhden hän lupasi jakaa myös meille.

Menestyvä ja kiireinen nainen oli kärsinyt uupumuksesta ja masennuksesta. Hän oli perfektionisti ja halusi tehdä asiat paremmin kuin hyvin. Hän tunsi usein riittämättömyyttä ja ulkopuolisuutta. Ulkoisesti hänellä oli kaikki hyvin, mutta sisäisesti hän oli tyhjä eikä mikään tuntunut miltään.

Tunnevyöhyketerapiassa hän purki pikku hiljaa elämäänsä ja oivalsi, että riittämättömyys ja suorittaminen tulivat lapsuudesta, jossa hänen vanhempansa eivät olleet henkisesti läsnä. Hän ei ollut tullut kuulluksi eikä nähdyksi sellaisena kuin hän oli, vaan joutui suorittamisella (kympin tyttö) hakemaan huomion. Hän oli jatkanut tällä samalla kaavalla aikuisuuteen ja nelikymppisenä huomasi, ettei mikään tuntunutkaan miltään.

Terapiassa hän purki tunnetraumojaan, vihaansa ja syyllisyyttä sekä lopulta riittämättömyyden aiheuttamaa häpeää. Prosessoinnin avulla hän pääsi luomaan vahvemman identiteetin ja löytämään sen itsen, joka hän oikeasti on. Samalla hänen yleisvointinsa parani ja tunteet palasivat tasapaksun suorittamisen tilalle. Hän oppi sanomaan EI ja KYLLÄ, laittamaan rajan sille mitä hän ei halua elämäänsä ja mitä hän haluaa.

Mari kertookin työssä palkitsevinta olevan sen, kun hoidon jälkeen huomaa ihmisen olevan erilainen, rennompi ja kivuttomampi. Ikimuistoisia hetkiä Marin terapeuttitaipaleelle on mahtunut runsaasti.

– Hetkiä on monia, mutta ehkä ensimmäinen avullani maailmaan saatettu vauva, joka sai alkunsa vyöhyketerapiahoitojen jälkeen. Ja tietysti se, kun sain hoitaa häntä ekaa kertaa.

Kun puheenaiheeksi nousee palautteet, joita Mari on työstään saanut, nousee hänen mieleensä yksi erityisen suloinen tarina.

– Ikimuistoisin on kerta, jolloin hoidin pientä 3-vuotiasta poikaa, jolla oli perinnöllinen sairaus. Hän oli hyvin aistiherkkä ja erityinen ja arka. Lämmittely kesti kauan ja hän antoi hoitaa vain vähäsen. Toisella kerralla sain jo hoitaa enemmän, vaikka hän ei vieläkään kauheasti katsonut minuun. Toisen hoidon jälkeen hän kuitenkin lähtiessään yhtäkkiä juoksi eteisestä luokseni ja antoi märän pusun poskelle.

Jos kiinnostuit

Voit tutustua Marin palveluihin paremmin hänen omilla sivuillaan. Jos tunnevyöhyketerapia vaikuttaisi sinulle sopivalta, varaa aika Marille. Vastaanotolle pääsee Turussa, Puutarhakadun hoitohuoneella (Puutarhakatu 12, Turku), josta löytyy osaamista vyöhyketerapiasta, fysioterapiasta, kalevalaisesta jäsenkorjauksesta, hieronnasta/urheiluhieronnasta, ravintoterapiasta, TRE:stä, joogasta ja äänimaljahoidosta.

– Olemme kaikki yksityisyrittäjiä ja pidämme yhdessä hoitolaa. Haluamme tarjota kokonaisvaltaista hyvinvointia ja auttaa ihmisiä myös hoitamaan itse itseään. Katsomme ihmistä kokonaisuutena, keho ja mieli yhdessä. Pyrimme aina selvittämään oireiden syyn ja katsomaan parhaimman hoitomuodon, mutta tarvittaessa ohjaamme asiakkaamme lääkäriin.



LUE LISÄÄ VARPUBLOGIEN REPPUHETKIÄ-BLOGISTA: